Kynologische kennis I

Voor mensen die zich willen verdiepen in alles wat de hond betreft is dit een complete cursus. Ook mensen die de aanschaf van een hond overwegen en goed voorbereid willen zijn, kunnen zich aanmelden.

Tijdens 18 woensdagavonden is er volop aandacht voor erfelijkheidsleer, voortplanting, voeding, gezondheid en gedragsleer. Van aalstreep tot zijdehaar: alle terminologie op hondengebied komt aan bod, evenals de erkende hondenrassen binnen de verschillende rasgroepen. Ook leert u o.a. de regelgeving betreffende tentoonstellingen, wedstrijden en hondensport in al haar aspecten. Cursisten maken gebruik van het Handboek Kynologische Kennis 1, uitgegeven door de Raad van Beheer. Na het volgen van deze cursus kan men zich aanmelden voor het landelijk af te nemen examen door de Raad van Beheer.

In de cursus KK-I worden de volgende onderdelen behandeld:

Rassenkennis
Het herkennen van rassen en enige kennis omtrent karakter, aanleg en uiterlijk.
Voedingsleer
Waaruit bestaat de voeding voor de hond, welke vormen van voeding zijn er, wat heeft de hond nodig en hoe verloopt zijn spijsvertering.
Voortplanting
Hier wordt aandacht besteed aan de anatomie van reu en teef. de cyclus van de teef, de dekking, dracht en geboorte.
Gedragsleer
Hier wordt aandacht besteed aan het normale (en abnormale) gedrag, de ontwikkelingsfasen in het gedrag, en waarbij geleerd wordt om 'honds' te denken.
Erfelijkheidsleer
Hierbij gaat het om de basisprincipes in het 'hoe en waarom' van erfelijkheid bij honden.
Terminologie
In de kynologie worden vele 'vaktermen' gebruikt die in dit onderdeel aan bod komen.
Gezondheidsleer
Hier gaat het om het herkennen van ziekten en afwijkingen, weten hoe bepaalde problemen op dit gebied behandeld moeten worden, terwijl ook aandacht besteed wordt aan het voorkomen, herkennen en bestrijden van parasieten.
Vachtverzorging
want dit omvat meer dan alleen het kammen of borstelen van uw hond.

De kosten voor deze KKI cursus bedragen €200,-. bijkomende kosten zijn het Handboek en het eventuele examen.